tisdag 28 augusti 2018

Kladdkaka

Vi arbetar med volym i matematiken. Idag har vi läst recept, provat på att dubblera recept. 
Lite svårt att hålla reda på alla måttenheter och antal personer och antal kakor. 

Vi blev så sugna på kladdig chokladkaka och många ville fotografera av receptet i boken och ta hem och baka. 
Lägg till bildtext
Vi kom fram till att det dock saknades både tillvägagångssätt och gradantal på ugnen. Någon frågade om man inte kunde äta den som den var när man blandat ihop alla goda ingredienser och visst kan det säkert vara gott, men vi lovade dem att vi skulle hitta ett bra recept och lägga här på bloggen.

     Fråga en vuxen om lov och hjälp innan du bakar själv!



Ingredienser

  • 3 msk ströbröd till formen
  • 2 ägg, medelstora
  • 3 dl socker
  • 100 gram smält smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 2,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt

  • Tillagning

    1. 1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
    2. 2. Smält smör i mikron eller en kastrull. Ha en vuxen med dig!
    3. 3. Pensla en form ca 20-25 cm diameter med lite smält smör. Spara resten till kakan.
    4. 4. Bröa formen med ströbröd runt om.
    5. 5. Rör ihop ägg och socker i en skål. Vispa gärna någon minut med elvisp.
    6. 6. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en skål. Rör ut eventuella klumpar.
    7. 7. Tillsätt äggblandningen till mjölblandningen. Rör ihop till en jämn smet.
    8. 8. Häll smeten i formen och grädda i ca 25 minuter i mitten av ugnen. Stick med en sticka i chokladsmeten. Smeten ska ännu vara kladdig mot mitten.
    9. 9. Ta ut kladdkakan och låt den svalna innan servering. Kladdkakan stelnar mer om den får kallna helt i kylen.